knedle ziemniaczane z mięsem

knedle z mięsem

składniki
ciasto:
800 g ziemniaków
120 g mąki pszennej + trochę do podsypywania stolnicy
120 g mąki ziemniaczanej
1 jajko

farsz mięsny:
300g ugotowanego lub upieczonego mięsa
1 cebula
2 łyżki oleju
sól
pieprz

wykonanie:

farsz:
Cebulę obieramy, kroimy na ósemki, podsmażamy na oleju, aż się lekko zrumieni. Ugotowane mięso i podsmażoną cebulę mielimy . Farsz doprawiamy do smaku i całość mieszamy .

masa ziemniaczana:
Ziemniaki ugotować, przepuścić przez praskę, ostudzić. Dać do miski, dodać obie mąki , jajko i połączyć razem. Przełożyć na stolnicę i wyrabiać, aż do uzyskania gładkiej masy. W razie potrzeby delikatnie podsypywać mąką. Uformować wałek z ciasta, podzielić go na równe kawałeczki. Każdą z części rozgnieść na płasko, nałożyć na środek 1 łyżkę farszu, starannie zlepić i uformować kulkę tocząc ją w dłoniach. Wrzucać na osolony wrzątek, gotować ok 4-5 minut od momentu gdy knedle wypłyną na wierzch.

Podajemy gorące, okraszone usmażonym boczkiem i cebulką.

pyzy

Reklamy