tonnikalalasagne- lasagne z tuńczykiem w sosie pomidorowym

składniki:
makaron lasagne (ja potrzebowam 12 płatów)
2 puszki tuńczyka w kawałkach (po 180 g każda )
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
2 puszki pomidorów
½ szklanki wody
2 małe serki topione trójkąciki śmietankowe(można pominąć)
100 g sera żółtego
sól, pieprz do smaku

wykonanie:

Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Dodać czosnek i krótko przesmażyć. Następnie dodajemy odsączonego z zalewy tuńczyka, pomidory z puszki, wodę, serki topione(można pominąć), doprawiamy solą, pieprzem, mieszamy i gotujemy ok 3-4 minut.
Na dno naczynia żaroodpornego, w którym będziemy piec lasagne wykładamy ok 4 łyżek wcześniej przygotowanego sosu z tuńczykiem, na sos dajemy surowe płaty makaronu, ponownie sos i tak do wyczerpania sosu. Pamiętajmy, że ostatnią warstwę powinien stanowić sos. Posypujemy wierzch serem, pieczemy pod przykryciem ok 30 minut w 200ºC.  Po tym czasie odkrywamy lasagne i zapiekamy dodatkowo 10 minut aby ser się zrumienił.

moje sugestie
♦ czasami   lasagne wzbogacam o  marchewkę, startą na grubych oczkach, którą przesmażam z cebulą i czosnkiem, następnie dodaję resztę składników

♦często dodaję  jedną puszkę tuńczyka w oleju a drugą z zalewy
♦ wymiary naczynia, w którym zapiekałam 21 x 31 cm.

 

Reklamy