riisipuuro uunissa- zapiekany ryż na mleku

składniki:
1 litr mleka
2 dl ryżu (najlepiej o okrągłych ziarenkach)
szczypta soli
1 łyżka masła (do natłuszczenia formy)

do wersji słodkiej dodatkowo:
2 łyżki cukru
cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
cynamon do posypania
cukier brązowy lub kryształ do posypania

wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 175 ºC. Formę do zapiekania smarujemy masłem. Wszystkie składniki łączymy razem. Przekładamy do formy , wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 1 – 1,5 godziny, aż ryż będzie miękki a  wierzch przyrumieniony. Początkowo ryż trzeba kilkakrotnie przemieszać aby nie powstała „klucha”. Po upieczeniu pozostawiamy do lekkiego przestudzenia. Kroimy na porcje. W wersji na słodko oprószamy cynamonem i posypujemy cukrem. W wersji wytrawnej mamy gotowe danie.

upieczony ryż można podawać również z:
-dodatkową ilością mleka
-sokiem
-owocami

Reklamy