słodko-kwaśna sałata z jajkiem

Ulubiona sałata mojego dzieciństwa. Robiła ją często moja ukochana babcia Tosia.

saata słodko kwaśna

składniki:
1 duża główka sałaty
3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego lub kwaśnej, gęstej śmietany 18%
2 jaja
3 łyżki cukru (może być również brązowy)
sok 1/2 cytryny ok. 3 łyżek
szczypta pieprzu i soli

wykonanie:

Jajka gotujemy na twardo. Sałatę, myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka siekamy   drobniutko. Żółtka przekładamy do miseczki, mieszamy z cukrem , szczyptą soli i pieprzu. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny, mieszamy (powstanie gładka „papka”), dodajemy jogurt i ponownie mieszamy. Próbujemy – sos ma smakować kwaśno z przeważającą nutą słodyczy. Polewamy sosem sałatę, posypujemy białkami i delikatnie mieszamy. Jeśli mamy czas to odstawiamy sałatę na pół godzinki do lodówki. Doskonała do dań mięsnych, zapiekanek, jajka sadzonego

moje sugestie:
 ♦jeśli przesadzimy z ilością cukru dodajemy odrobinę soku z cytryny i odwrotnie jeśli uznamy, że sos jest za kwaśny dodajemy odrobinę cukru.

Reklamy