omena-kokos financier czyli jabłkowo-kokosowe babeczki finansisty

Przepis podpatrzony z książki „Kuppikakut & muffinit”. Wprowadziłam małe zmiany. W oryginale zamiast jabłka było mango, które nawet już miałam zakupione ale okazało się niezjadliwe… i zostało zastąpione jabłkami. Babeczki wyszły mięciutkie, puszyste i bardzo smaczne.

składniki (12 sztuk):
75 g mąki migdałowej
60 g mąki pszennej
15 g wiórek kokosowych
3 jajka
110 g cukru
2 jabłka
80 g masła lub margaryny (roztopić)
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki cukru muscovado

wykonanie:
Jajka z cukrem ubić na puszysta pianę. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Do ubitych jajek dodać obie mąki, wiórki, roztopiony tłuszcz i wymieszać. Dodać 3/4 części jabłek, wymieszać. Napełnić foremki muffinkowe , na wierzch dać pozostałe jabłka i posypać cukrem muscovado  . Pieczemy w rozgrzanym do 180ºC piekarniku ok 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Reklamy