babka z olejem z zeszytu mojej mamy

babka z olejem

Łatwa, szybka, bez ucierania i odważania składników. Co najważniejsze babka jest wilgotna, mięciutka i pyszna.

składniki:
8 jajek
16 łyżek cukru
16 łyżek oleju
16 łyżek maki pszennej
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok z ½ cytryny (opcjonalnie)

Jajka ubić z cukrem na puch. Nastepnie dolewać po łyżce oleju i dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać. Gotową masę przelać do foremki nasmarowanej olejem i oprószonej mąką.
Piec w nagrzanym do 160°C piekarniku ok 1.10 h – 1.20  do tzw. suchego patyczka.
Upieczoną wyjąć z foremki polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. U mnie dodatkowo dekoracja z kandyzowanej skórki cytrynowej.

moje sugestie:
♦ sok z cytryny można pominąć
♦ do części ciasta można dodać kakao i nałożyć łatki na białe ciasto przełożone już wcześniej do foremki
♦ do całości ciasta można dodać kakao, wówczas pomniejszamy ilość mąki o ilość kakao np 2 łyżki mąki podane w przepisie zastępujemy 2 łyżkami kakao

Reklamy