ziemniaczane róże

ziemniaczane różyczki

składniki na 8 różyczek:
1 kg -1,20 kg ziemniaków
2 łyżki oleju
sól, pieprz, czerwona papryka w proszku
świeży tymianek

wykonanie:


Ziemniaki wraz ze skórką dokładnie wymyć i pokroić w cieniutkie plasterki.
Wnętrze foremek muffinkowych za pomocą pędzelka posmarować lekko olejem. W foremkach układać plasterki ziemniaków formując różę.
Wierzch ponownie posmarować mieszanką oleju, soli, papryki czerwonej w proszku i posypać świeżym tymiankiem.
Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku  przez około godzinę lub do momentu, aż ziemniaki będą miękkie i  zrumienione . Po upieczeniu różyczki wyciągnij z foremek podważając je nożykiem lub widelcem.
Ziemniaki podane w ten sposób pasują do dań mięsnych , rybnych i wegetariańskich.

moje sugestie:
♦ ziemniaki nie muszą być w łupinkach, możesz użyć obranych
♦ wierzch różyczek dodatkowo można posypać parmezanem
♦ do zrobienia jednej różyczki potrzebowałam  trochę więcej niż jednego ziemniaka 1 różyczka = ok 1,2 ziemniaka.

 

Reklamy

2 thoughts on “ziemniaczane róże

Możliwość komentowania jest wyłączona.