zapiekanka pieczarkowa na bagietce

zapikanka pieczarkowa na bagietce

Moja wersja zapiekanek jest trochę „odchudzona”. Nie podsmażam ani cebuli, ani pieczarek, lekko je podgotowuję lub sparzam gorącą wodą.

składniki na 8 sztuk:
4 bagietki (średniej długości ok 30 cm)
500- 600 g pieczarek
1 cebula 
300 g żółtego sera
sól, pieprz do smaku

wykonanie:
Cebulę kroimy w cieniutkie piórka, przekładamy na sitko i przelewamy sporą ilością wrzątku, następnie przelewamy zimna wodą i pozostawiamy na sitku aby obciekła. Pieczarki czyścimy, trzemy na tarce o grubych oczkach lub kroimy na cieniutkie plasterki, przekładamy do garnka z niewielka ilością lekko osolonej wody(ok 1 szklanka wody), gotujemy ok 3-4 minut. Odcedzamy pieczarki na sitku, zostawiając ok 3/4 szklanki wywaru pieczarkowego (będziemy nim nasączać bagietki przed pieczeniem).
Pieczarki i cebulę wymieszać , doprawić dość obficie pieprzem i posolić.

Bagietki przekrawamy wzdłuż na pół i układamy na dużej blasze wyłożonej pergaminem. Każdą połówkę bagietki po całości nasączamy 2-3 łyżkami wywaru pieczarkowego (pozostałego z gotowania pieczarek), na bagietki nakładamy dość obfite porcje farszu, wierzch posypujemy startym serem.  Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez około 8-12 minut, do momentu lekkiego zrumienia i rozpuszczenia się sera. Gotowe zapiekanki podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem.

moje sugestie
♦ zapiekankę można modyfikować według własnych upodobań np z dodatkiem ziół, czosnku, pomidorów, szynki itp…

Reklamy