kurtosz węgierski

kołacz węgierski

Kurtosz, trdelnik, kołacz, ciasto kominowe wiele nazw i przepisów a oto jeden z nich podpatrzony tutaj.

składniki:
500g mąki pszennej
2 jajka
3 łyżki cukru pudru
200 ml letniego mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
25g świeżych drożdży
szczypta soli
80g roztopionego masła

do obtoczenia:
3 łyżki rozpuszczonego masła
cukier zwykły lub trzcinowy
cynamon

ponadto:
6 rolek po ręcznikach papierowych przeciętych na pół i owiniętych folią aluminiową.
U mnie 10-12 długich rolek, nie przeciętych na pół ponieważ robiłam dłuższą wersję kołaczy.

wykonanie :


Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, mąki i odrobiną mleka. Odstawić na 15 minut by zaczyn ruszył. Ze wszystkich składników wyrobić ciasto na koniec dodając roztopione masło. Będzie się troszkę kleiło – tak ma być. Odstawić w naoliwionej misce pod przykryciem na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnice i lekko wyrobić. Podzielić na 12-14 części. Z każdej zrobić długi wałeczek, który rozwałkować cieniutko na paski o szerokości ok 5 cm lub rozwałkować ciasto na grubość ok 1 cm i podzielić na paski o szerokości ok 1 cm.

Cukier wymieszać z cynamonem w dowolnych ulubionych proporcjach. Piekarnik rozgrzać do 190º C.

Paseczek ciasta posmarować masłem i nawinąć na rolkę tak by masło znajdowało się na zewnątrz a ciasto przylegało do siebie. Po nawinięciu ciasta rolkę wałkuję lekko dociskając aby paseczki się połączyły. Obtoczyć w cukrze z cynamonem i ustawić pionowo na blaszce. Podobnie nawinąć na rolki pozostałe paski ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoto ok. 15-20 min (w zależności od grubości ciasta i ilości zawiniętych warstw). Najlepsze jeszcze cieplutkie.

kołacz2

 

Reklamy