jabłecznik na biszkopcie

 

jabłeczkik na biszkopcie

Jabłecznik bardzo smaczny, mięciutki, i delikatny. Przepis podpatrzyłam tutaj lekko go modyfikując.

biszkopt 
6 jajek
200 g cukru pudru lub drobnego kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
6 łyżek mąki pszennej tortowej
½ łyżeczki proszku do pieczenia

wymiary blaszki 34×24 cm
wykonanie:
I sposób
Jajka dobrze ubić, dodać cukier i ponownie ubijać, aż do otrzymania gęstej pianki. Dodać wymieszane w proszkiem obie mąki i delikatnie wmieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem, lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 20 minut do tzw suchego patyczka a wierzch stanie się złocisty. Upieczony biszkopt wyjmujemy z foremki, odwracamy do góry dnem, ściągamy papier do pieczenia i studzimy na kratce.

II sposób
Białka jajek oddzielić od żółtek. Białka dać do suchej miski i ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać pojedynczo żółtka wciąż ubijając. Na koniec wymieszać mąki z proszkiem, przesiać do masy jajecznej i delikatnie wmieszać. Przełożyć do blaszki wyłożonej pergaminem, lekko natłuszczonej i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez ok 20 minut do tzw suchego patyczka a wierzch stanie się złocisty. Upieczony biszkopt wyjmujemy z foremki, odwracamy do góry dnem, ściągamy papier do pieczenia i studzimy na kratce.

jabłka
2,5 kg jabłek (waga przed obraniem)
50 g masła
½ szklanki wody
ok ½ szklanki cukru (ilość zależna od gatunku jabłek. Lepiej początkowo dać mniej i ewentualnie dosłodzić w trakcie)

dodatkowo:
cukier puder do posypania wierzchu ciasta

wykonanie:

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne, dzielimy na kawałki lub trzemy na tarce i przekładamy do garnka. Dodajemy, cukier, wodę i dusimy, aż do miękkości jabłek, mieszając aby jabłka się nie przypaliły. Woda powinna odparować a masa zagęścić się. Dodajemy masło i cynamon. Mieszamy i ewentualnie dosładzamy. Gorącą masą jabłkową przekładamy biszkopt.

Biszkopt dzielimy na 3 części. Spód biszkoptu dajemy do blaszki  (wyłożonej pergaminem), w której był pieczony i wykładamy połowę masy jabłkowej.  Przykrywamy biszkoptem i dajemy pozostałą część masy jabłkowej. Przykrywamy ponownie biszkoptem, który będzie wierzchem ciasta. Gotowy jabłecznik odstawiamy w chłodne miejsce by masa nasączyła biszkopt a jabłka się dobrze związały się z biszkoptem. Wierzch dodatkowo posypujemy obficie cukrem pudrem.

jabłecznik

moje uwagi
♦ jeżeli chcemy się upewnić czy nasz biszkopt upiekł sie również w środku, stosujemy metodę suchego patyczka. Drewniany patyczek np od szaszłyków wpijamy w najgrubsze miejsce naszego biszkoptu, szybciutko wyjmujemy, dotykamy patyczek palcami jeśli jest suchy, nic nam sie nie klei do palców to oznacza, że jest już upieczony. Oczywiście może zdarzyć sie sytuacja na odwrót jeśli patyczek jest oblepiony ciastem to znaczy, że trzeba go jeszcze dopiec
♦ biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej, będzie łatwiejszy do krojenia na części.

 

 

Reklamy