hirvikastike – gulasz z mięsa łosia

gulasz z łosia

składniki:
1 kg mięsa z łosia (mrożone lub świeże)
1 duża cebula
1 duża marchew
4-5 ząbki czosnku
2 listki laurowe
½ łyżeczki tymianku
sól, pieprz do smaku

wykonanie:

gulasz z łosiny
Mięso rozmrozić (jeśli  takiego używamy), pokroić na kawałeczki, u mnie cienkie plasterki. Podsmażyć na patelni z niewielką ilością oleju, aż do zrumienienia. Na drugiej, głębokiej patelni lub w garnku o grubym dnie podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną na grube plastry marchew i przesmażyć uważając by nie spalić czosnku. Dodać podsmażone mięso a do patelni, na której było smażone mieso dać pare łyżek wody, „opłukać” patelnie i dodać powstałą esensje do sosu. Dodatkowo do sosu dodać listek laurowy, tymianek, całość zalać gorącą, przegotowaną wodą, posolić i dusić pod przykryciem ok 2-2,5 godziny. Pod koniec duszenia doprawić ewentualnie przyprawami, dodać zmielony pieprz.
Gulasz będzie gotowy gdy nadmiar wody odparuje, sos się zagęści a mięso będzie miękkie. Podawać z ziemniakami w mundurkach lub z puree ziemniaczanym.

Reklamy