bułki pszenne miodowo-maślane

bułki

Bardzo dobre. Mięciutkie, puszyste i lekko słodkawe. Polecam. Przepis podpatrzony na blogu „przepisnachleb.pl”

składniki na 16 bułeczek:
500 g mąki pszennej tortowej  np. typ 450 lub 480
1 łyżeczka soli
20 g świeżych drożdży lub 10 g suchych drożdży
1 jajko + 1 jajko do posmarowania bułek
60 g miodu
60 g masła, roztopionego
200 g ciepłego mleka

wykonanie:
Jeśli używamy świeżych drożdży należy je najpierw rozpuścić w miseczce razem z 1 łyżeczką cukru. Jeśli używamy drożdży instant – można je od razu dodać do mąki razem z cukrem.

Mąkę wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże, wbić jedno jajko. Dodać miód i masło. Na koniec wlać ciepłe mleko i dokładnie wyrobić ciasto. Powinno być dość gęste, elastyczne, delikatnie i nie lepić się do rąk.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem miski, przykryć czystą lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.

Po wyrośnięciu zagnieść je jeszcze raz i podzielić na 16 części. Z każdej uformować w miarę równe, gładkie, podłużne lub okrągłe bułki. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut lub do czasu, aż wyraźnie wyrosną.

Piekarnik nagrzać do 180ºC. Wyrośnięte posmarować jajkiem, naciąć z wierzchu, posypać sezamem lub makiem (nie obowiązkowo),  włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20-30 minut lub do czasu aż będą ładnie zrumienione. Postukane od spodu powinny wydawać głuchy odgłos. Będzie to oznaką,  że są upieczone.

moje uwagi:
każda z moich bułeczek miała po ok. 55 g

Reklamy