skoleboller norweskie bułeczki budyniowo-kokosowe

Połączyłam ze sobą dwa przepisy, troszkę dodałam od siebie i wyszły pyszniutkie buły . Chciałam aby nadzienie budyniowe było na żółtkach, bez użycia budyniu w proszku i taki przepis znalazłam na „światciasta.pl”, natomiast przepis na ciasto podpatrzyłam na „ilovebake”. Bułeczki wyszły bardzo smaczne.

bułki norweskie

składniki na ciasto (ok. 9-10 bułeczek)
3-3,5 szklanki mąki tortowej
1/2 szklanki cukru
5 g drożdży suchych lub 10 g świeżych
1 szklanka mleka, ciepłego
4 łyżki masła, czubate
1 łyżeczka kardamonu
szczypta soli
1 jajko

składniki na budyń:
2 żółtka
25 g mąki ziemniaczanej
250 ml mleka
50 ml słodkiej śmietany kremówki
50 g cukru
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

dodatkowo:
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody
wiórki kokosowe, do oprószenia

wykonanie:
Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier, sól, suche drożdże (ze świeżych wcześniej wykonujemy zaczyn), lekko roztrzepane jajko, kardamon oraz roztopione masło i ciepłe mleko. Wszystkie składniki łączymy razem mikserem z końcówką w kształcie haku lub dłońmi. Wyrabiamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednolite. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 1-1,5 godz.

W między czasie przygotować budyń. Wymieszać mleko ze śmietanką. W rondelku zagotować 250 ml mieszaniny mleczno/śmietankowej z połową ilości cukru.
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, aż będą białe i puszyste. Dodać do nich mąkę i 50 ml mleka, zmiksować. Wlać na gotujące się mleko, gotować, cały czas mieszając, aż krem zgęstnieje. Pogotować minutę, ściągnąć z palnika. Dodać ekstrakt z wanilii i wymieszać. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9-10 części (u mnie 10). Formujemy okrągłe kuleczki, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem w sporych odstępach. Zostawiamy po przykryciem na ok 20 minut do wyrośnięcia. Gdy bułeczki wystarczająco urosną, na środku każdej wykonujemy wgłębienia oprószoną w mące szklanką(jej dnem o średnicy 6-7cm). Wgłębienia można dodatkowo rozszerzyć dłońmi tak, aby ciasto w środku było cienkie a wgłębienie szerokie. Każde wgłębienie w bułeczce wypełniamy nadzieniem budyniowym. Gotowe bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżeczką wody (tylko miejsca z ciastem). Pieczemy w temp. 180ºC przez około 15-20 minut do lekkiego zarumienienia. Najlepiej sprawdzić spód bułeczek, jeśli jest juz brązowy to czas wyciągać z piekarnika. Po wyciągnięciu lekko studzimy, następnie boki smarujemy lukrem (wszystkie składniki na lukier mieszamy, aż powstanie gęsta masa) i zanim zastygnie oprószamy wiórkami kokosowymi. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Reklamy