fuczki-bieszczadzkie placki z kiszoną kapustą

fuczki bieszczadzkie

Pierwszy raz robiłam placki z kiszonej kapusty.  Smakowały i zapewne do nich powrócę. Placki podałam z tzatzikami. Pomysł podpatrzony na blogu „trzeci talerz”

składniki na około 30 placków:
500 g kiszonej kapusty
2 szklanki mleka
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 płaska łyżeczka soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1 płaska łyżeczka curcumy (mój dodatek, nieobowiązkowy)
2 szczypty majeranku
olej + masło klarowane do smażenia

wykonanie:

fuczki z kapustą kiszonąKapustę odcisnąć (nie płukać) i pokroić nieco drobniej. Do garnka z grubym dnem wlać około 2 szklanki wody, zagotować i dodać kapustę. Całość gotować około 30 minut, do miękkości. W trakcie gotowania woda może odparować, więc dobrze mieć w czajniku zagotowaną wodę i ewentualnie dolewać po trochę. Ugotowaną kapustę przełożyć na sito i po przestudzeniu lekko odcisnąć.
Mleko, mąkę, jaja, curcumę, majeranek, sól i pieprz wymieszać mikserem lub trzepaczką do połączenia składników. Dodać odciśniętą kapustę, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, żeby ciasto zgęstniało. Smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła lub na maśle klarowanym, do uzyskania złotego koloru. Usmażone przełożyć na ręczniczek papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z tzatzikami, sosem czosnkowym lub jogurtem naturalnym.

Reklamy