zapiekane ziemniaczane spiralki

ziemniaczane spiraleIdealne do dań głównych. Efektowne i smaczne. Poprzez dodanie ulubionych przypraw możemy skomponować ich własny smak.

składniki:
10 ziemniaków
3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
2-3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek świeżego tymianku

wykonanie:


Wybieramy odmianę ziemniaków, która nadaje się do zapiekania. Ziemniaki, najlepiej podłużne, obieramy, myjemy i osuszamy na ręczniczku papierowym. Każdego ziemniaka nabijamy na patyczek do szaszłyków. Nożykiem nacinamy ziemniaka wokół jego osi jednocześnie obracając patyczek i ziemniaka.
Ziemniaczane spiralki układamy w naczyniu do zapiekania. W miseczce mieszamy olej, sól i rozgnieciony czosnek. Za pomocą pędzelka rozprowadzamy mieszankę po ziemniakach, dorzucamy parę gałązek tymianku i wstawiamy na ok 1 godzinę do piekarnika rozgrzanego do 200ºC W między czasie sprawdzamy czy ziemniaki się nie przypalają. Jeśli tak jest zmniejszamy temperaturę piekarnika. Gotowe powinny być miękkie, złociste i lekko chrupiące.

ziemniaki spirale

Reklamy