rogale maślane

rogale maślane

Z wierzchu chrupiąca skórka, środek mięciutki i pulchny. Takie właśnie są te rogaliki. Naprawdę smaczne. Przepis podpatrzony na blogu „przepis na chleb”.

składniki:
18 g świeżych drożdży
50 g cukru
490 g mąki pszennej typ 650
10 g mąki żytniej typ 720
1 łyżeczka soli
30 g roztopionego masła
100 g letniego mleka
180 g letniej wody
1 jajko do posmarowania rogali

wykonanie:

Drożdże rozpuścić w miseczce z odrobiną cukru. Resztę cukru połączyć z   mąkami, solą, roztopionym masłem, mlekiem i wodą. Wyrobić gęste i elastyczne ciasto (ręcznie ok. 10 minut, mikserem z hakiem chlebowym ok. 6 minut). Pod koniec wyrabiania może lekko lepić się do dłoni, ale powinno być dość gęste.

Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć  lnianą ściereczką lub folią spożywczą, pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę lub do czasu, gdy ciasto przynajmniej podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat i podzielić na 8 części. Z każdej części rozwałkować owalny placek o długości mniej więcej 20-25 cm, i zwinąć go w rulon, zakręcając końce w kształt rogala.
Można też całe ciasto rozwałkować na okrągły placek i podzielić na trójkąty, zwijając każdy zaczynając od podstawy trójkąta.
Uformowane rogale ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu, aż wyraźnie urosną. Wyrośnięte posmarować roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypać makiem lub sezamem.
Piec w piekarniku nagrzanym do  200ºC, program „góra + dół”   około 25-30 minut.

Reklamy