wesoły przekładaniec z brzoskwiniami

wesoły przekładaniecWesoły przekładaniec z brzoskwiniami, nutellą, kremem budyniowym i kruchymi wafelkami. Ciasto dość pracochłonne ale efektowe i smaczne. Pomysł podpatrzony na blogu „mała cukierenka”

składniki:
biszkopt:
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
140g cukru
140g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub cukier waniliowy

masa morelowa:
1 puszka brzoskwiń 850ml (u mnie 1,5 puszki brzoskwiń)
2 galaretki brzoskwiniowe

krem czekoladowy:
350g kremu nutella
3 czekoladowe wafelki (użyłam Prince Polo standardowej wielkości, nie XL)

krem budyniowy:
750ml mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
150g cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g
200g masła w temperaturze pokojowej

dodatkowo:
1 galaretka brzoskwiniowa lub inna (u mnie agrestowa)

wykonanie:

biszkopt:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 160ºC na funkcji termoobieg (lub na funkcji góra-dół 180ºC).
Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.
Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać.
Do jajecznej masy dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i po każdym dodaniu wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-40 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić biszkopt do całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i ostrożnie je wyjąć. Zdjąć papier do pieczenia i przekroić je raz w poziomie. Otrzymamy dwa blaty ciasta. Jeden blat ciasta włożyć z powrotem do blaszki.

masa morelowa:
Dwie brzoskwiniowe galaretki rozpuścić w 500ml gorącej wody. Odstawić do przestygnięcia. Dodać do nich syrop z moreli. Owoce pokroić i również dodać je do rozpuszczonych galaretek. Gdy masa zacznie tężeć (na co trochę trzeba będzie poczekać), rozprowadzić ją na biszkopcie w blaszce i przykryć drugim blatem ciasta.

krem czekoladowy:
Wafelki pokruszyć. Nutellę trochę podgrzać, dodać do niej pokruszone wafelki, wymieszać. Krem czekoladowo-wafelkowy rozprowadzić na biszkopcie w blaszce.

krem budyniowy:
Obie mąki z żółtkami rozmieszać w 250ml mleka (ja zrobiłam to mikserem). Pozostałe mleko 500ml zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka dodać rozmieszane mąki z żółtkami i zagotować, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować jeszcze przez około 1 minutę, mieszając. Zdjąć z palnika  i odstawić do całkowitego ostygnięcia, masa ma mieć temperaturę pokojową jak masło. Do masy budyniowej dodać masło i przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie jednolity, gładki krem. Masę budyniową rozprowadzić dopiero po kremie czekoladowym w blaszce, wyrównać.

Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w około 2/3 szklanki wody. Gdy zacznie tężeć, posmarować nią wierzch ciasta (to będzie cienka warstwa). Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (najlepiej na całą noc). Podawać pokrojone na prostokąty.

 

Reklamy