lody bananowe z mrożonych bananów

lody bananowe  Smaczne, kremowe idealne na upały. Przepis podpatrzony u ervegan i u na blogu „zawsze głodna”

składniki na 2 małe porcje:
3 duże dojrzałe banany
4 łyżki zimnego mleka(można użyć mleka kokosowego)
1-2 kostki czekolady gorzkiej
kilka orzechów
ulubiona polewa

wykonanie:
Dojrzałe banany obieramy, kroimy na grubsze plastry, przekładamy do foliowej torebki i układamy na płasko w zamrażalniku, mrożąc je przez kilka godzin Po około 1-2 godzinach można lekko uderzyć w zamrożone banany, wtedy wszystkie oddzielą się jeden od drugiego, co ułatwi potem wyjmowanie i blendowanie bananów.
Orzechy siekamy lub blendujemy przez kilka sekund, czekoladę lub  trzemy na drobnych oczkach tarki lub siekamy. Zamrożone plasterki bananów wyciągamy, kilka odkładamy, resztę wkładamy do wysokiego pojemnika. Dodajemy mleko prosto z lodówki i całość  blendujemy blenderem ręcznym na gładką masę. Dorzucamy odłożone wcześniej plasterki banana i mieszamy. Przekładamy do pucharków, posypujemy orzechami, czekoladą lub dekorujemy ulubioną polewą. Podajemy od razu.

Czasem zdarza się, że banany zdążą ściemnieć w zamrażarce, przed tym jak się zamrożą – dlatego polecam skropić je świeżym sokiem z cytryny, co znacząco spowolni ten proces.
Zamrożone banany trzeba zblendować mocnym blenderem na gładką masę (najlepiej używając popychacza, który spycha banany w kierunku ostrzy), a następnie dodać do nich ulubione dodatki.

 

Reklamy