warstwowa sałatka z rzodkiewką

sałatka z rzodkiewką

Sałatka podpatrzona na blogu „w kuchni u Moniki”.  Smaczna, szybka i łatwa w wykonaniu. W mojej wersji makaron zastąpiłam ryżem i pominęłam  kukurydzę.

składniki:
1 szklanka ryżu lub makaronu w kształcie ryżu
250g rzodkiewek
4 jajka
150g startego sera żółtego
1 świeży ogórek
300g szynki gotowanej w plasterkach
1 słoiczek majonezu, średni
1 mały por
sól, pieprz

wykonanie:

Ryż/makaron ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, przelać gorącą wodą.
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce. Resztę warzyw pokroić:
-rzodkiewki w plasterki lub w półplasterki.
-ogórek  w kostkę
-szynkę w paseczki.
-por w cieniutkie plasterki lub kosteczkę

W misce układać kolejno warstwami składniki:

  1. ryż lub makaron
  2. dookoła makaronu powkładać kilka plasterków rzodkiewki
  3. makaron przesmarować majonezem
  4. posolić i popieprzyć
  5. pokrojony w kostkę ogórek świeży
  6. starte na grubych oczkach jajka
  7. rzodkiewka pokrojona w plastry
  8. szynka pokrojona w paski
  9. drobno pokrojony por
  10. majonez
  11. posolić i popieprzyć
  12. starty na grubych oczkach ser żółty

Reklamy