kruche ciasto ze śliwkami i kruszonką

ciasto kruche ze sliwkami

składniki:
ciasto:
1  szklanka mąki pszennej
½ szklanka mąki ziemniaczanej
¾ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ szklanka cukru
75 g masła
2 jajka
około 2 łyżek śmietany kwaśnej
około 700 g śliwek np. węgierki

kruszonka:
1½ szklanki mąki pszennej
112 g masła
6 łyżek cukru

kruche ze sliwkami

wykonanie:
Masło do kruszonki rozpuścić, dodać do mąki i cukru. Wymieszać tworząc grudki, wstawić do lodówki. Można również przygotować kruszonkę z miękkiego masła, rozcierając je palcami razem z mąką i cukrem.

Śliwki umyć, osuszyć i wypestkować. Mąki wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać masło, posiekać nożem lub rozetrzeć w palcach na kruszonkę. Dodać jajka, śmietanę, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozłożyć na dnie foremki (u mnie okrągła  o średnicy 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożyć połówki śliwek skórką do dołu, posypać dużą ilością kruszonki. Wstawić do piekarnika, piec ok. 40 minut w 180ºC. Po upieczeniu ostudzić i posypać obficie cukrem pudrem.

 

Reklamy