jeżyki- pulpety z mięsa mielonego, ryżu i marchewki

pulpety jeżyki

składniki:
500g mięsa mielonego
2 średnie marchewki
100 g ryżu białego lub paraboli ( 1 woreczek )
1 cebula ( średnia )
1 bułka namoczona w wodzie lub mleku
3 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia

na sos:
50 ml śmietanki 30 %
200 ml mleka
200 ml wody
2 łyżki przecieru pomidorowego

wykonanie:

Ryż zalać  wrzącą wodą ( bez woreczka ), odstawić na 10 min pod przykryciem następnie ryż odcedzić na sitku. Marchew obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki, cebulę pokroić w drobną kostkę. Bułkę namoczyć w wodzie lub mleku i odcisnąć z jej nadmiaru. Warzywa wymieszać z mięsem, ryżem, bułką, przyprawić solą i pieprzem. Uformować pulpeciki ( u mnie 16 – 18 średnich pulpetów). Każdego pulpeta obtoczyć w mące lekko otrzepując z jej nadmiaru.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć pulpety z obu stron na złoty kolor. Będą jeszcze surowe w środku ale „dojdą” podczas duszenia w sosie.
Mleko, wodę śmietanę i przecier pomidorowy wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć moc kuchenki , doprawić solą i pieprzem. Przełożyć podsmażone pulpety do sosu. Dusić pod przykryciem na średniej mocy kuchenki przez około 30-40 min. Należy od czasu do czasu przemieszać i obrócić pulpety.
Podawać z ziemniakami, kaszą lub makaronem i surówką.

Reklamy

One thought on “jeżyki- pulpety z mięsa mielonego, ryżu i marchewki

  1. kiedyś już je robiłam i były naprawdę smaczne. Sosu nie robiłam sama, wykorzystałam gotowy z torebki

    Lubię to

Możliwość komentowania jest wyłączona.