ruislätyt-naleśniki pszenno-żytnie

naleśniki pszenno-żytniePrzepis podpatrzony u Mimmi. Lekko zmodyfikowany przeze mnie. Naleśniki wyszły smaczne, miękkie w środku i chrupiące na krawędziach.

składniki na ok. 10-12 sztuk:
7 dl mleka
½ dl cukru pudru
3 jajka
2 dl mąki żytniej, razowej
3 dl mąki pszennej
½ dl masła (rozpuścić)
szczypta soli

wykonanie:
Do naczynia dajemy wszystkie składniki i miksujemy na gładką masę. Ciasto będzie nieco rzadsze od tradycyjnego ciasta naleśnikowego ale to nas nie powinno martwić. Odstawiamy gotowe ciasto na 10 minut w chłodne miejsce. Patelnię dobrze rozgrzać. Nalać porcję ciasta na patelnię, rozprowadzić po całości. Smażyć dość cienkie naleśniki z obu stron na złoty kolor.

Podawać z cukrem pudrem, owocami lub dżemem. Jeśli chcemy zrobić wersje wytrawną pomijamy podany w przepisie cukier a wzbogacamy o przyprawy np. pieprz, papryka, suszone zioła itp…

Reklamy