sernik jagodowy pieczony

sernik jagodowy pieczony

Sernik ciekawy w  smaku, orzeźwiąjcy, pełen aromatu. Na pewno inny niż tradycyjne serniki. Pomysł podpatrzony tutaj ale troszkę zmieniony. Mój sernik nie ma spodu z ciasteczek, zastąpiłam je kruchym spodem i lekko zmodyfikowałam masę serową.

spód
250 g mąki tortowej
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru pudru
100 g masła
Masło posiekać z cukrem i mąką. Dodać jajko + żółtka i zagnieść ciasto. wstawić do lodówki przynajmniej na 1 godzinę.  Formę (ø 26) wyłożyć ciastem , na ciasto dać papier pergaminowy , na który wysypujemy suchy groch, fasolę itp.. aby ciasto nie urosło za bardzo podczas podpiekania. Pieczemy w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez około 12-15 minut do lekkiego zezłocenia. Na podpieczony i ostudzony spód dajemy masę serową i ponownie pieczemy.

sernik jagodowy

masa serowa
750 g sera na sernik (twaróg mielony min.dwukrotnie lub dobrej jakości „wiaderkowy”)
300 g jagód (mogą być mrożone)
200 g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego (proszek)
1 łyżka czubata mąki pszennej
4 jajka
1 łyżka soku z cytryny

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej
Jagody zblendować i przetrzeć przez sito. Jeśli używamy jagód mrożonych należy je rozmrozić przed blendowaniem.
W misie miksera umieścić wszystkie składniki. Zmiksować jedynie do połączenia. Zbyt długie miksowanie napowietrzy nasz sernik oznacza to, że sernik zbyt urośnie podczas pieczenia a następnie opadnie i będzie nierówny.
Masę serową wylać na schłodzony i podpieczony spód.

Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 ºC i piec przez około 70 – 80 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Nie pieczemy do suchego patyczka! Sernik wyjąć z piekarnika, rozsmarować polewę śmietanową po wierzchu (przepis poniżej), delikatnie wyrównać i piec jeszcze 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku Upieczony i ostudzony schłodzić w lodówce przez noc.

polewa:
250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki na polewę dokładnie wymieszać.

sernik

 

Reklamy