ciasto ucierane ze śliwkami i kruszonką

ciasto ucierane ze śliwkami 1a

składniki:
200 g masła
szczypta soli
160 g drobnego cukru do wypieków
4 duże jajka
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej lub 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g śliwekciasto ucierane ze śliwkami colagewykonanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia  przesiać przez sito.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem i szczypta soli na jasną i puszystą masę.  Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać przesiane mąki z proszkiem i wymieszać delikatnie do połączenia się składników.
Blachę o wymiarach 20 x 30 cm lub okrągłą o średnicy 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i wyrównać.

Śliwki przeciąć wzdłuż na pół, wyjąć pestki. Na ciasto wyłożyć owoce, rozcięciami ku górze. Delikatnie oprószyć cynamonem i cukrem waniliowym (opcjonalnie). Całość posypać równomiernie kruszonką.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

kruszonka:
150 g mąki pszennej
100 g masła, schłodzonego
50 g cukru pudru

Wszystkie składniki wrzucić do miseczki, szybko połączyć ze sobą a następnie rozetrzeć między palcami na kruszonkę. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dosypać trochę mąki.

ciasto ucierane ze śliwkami

Reklamy