perunarieskat – ziemniaczane chlebki

perunarieska

Ileż to razy zostaje nam nadmiar ugotowanych ziemniaków z obiadu? Za mało na knedle, kopytka lub pierogi ale za to w sam raz aby upiec szybki i łatwy fiński chlebek „rieska”. Wyglądem przypomina podpłomyki lecz w środku jest znacznie miększy i różniący się smakiem. Wersji jest wiele, można wykorzystać mąkę pszenną, jęczmienną, gryczaną, żytnią, dodawać ziemniaki, płatki owsiane, ryżowe itp… Chlebki mogą być grubsze i chudsze, większe i mniejsze. Panuje pełna dowolność wykonania.
Dziś zapraszam na rieskę ziemniaczano-jęczmienno-pszenną, którą przygotowała moja córeczka.

rieska

składniki na 6-7 sztuk o średnicy około 8 cm:
2 dl puure ziemniaczanego
½ łyżeczki soli
1 jajko
1¼ dl mąki pszennej
1 dl mąki jęczmiennej

wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 225º C. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem pergaminowym. Wymieszaj dokładnie zimne puure ziemniaczane z pozostałymi składnikami. Zagniataj chwilę ciasto, podsypując odrobiną mąki jęczmiennej.  Podziel ciasto np: na 6-8 części w zależności jak duże chcesz otrzymać chlebki. Z każdej części utocz kulkę, spłaszcz ją dłonią na placuszek o grubości około 5-6 mm. W razie potrzeby zrób to na stolnicy podsypując mąką aby uniknąć nadmiernego przyklejania się ciasta do rąk. Gotowe placuszki przełóż na wcześniej przygotowaną blaszkę. Każdy placuszek ponakłuwaj widelcem. Wstaw do nagrzanego piekarnika, na środkowy poziom na około 10-15 minut lub do momentu, aż się ładnie przyrumienią. Najlepiej smakują na ciepło podane z masłem, pastą jajeczną lub łososiową. Oczywiście po wystygnięciu są równie smaczne i można je podawać z wędliną, serami, dżemem itp…

chlebki ziemniaczane

moje uwagi:
♦wielkość placuszków możemy ustalić według swoich upodobań. Ciasto dzielimy wówczas np na 4 części- otrzymamy mniej sztuk ale chlebki będą większe lub np 10 części  – otrzymamy więcej chlebków ale  w wersji mini
♦gotowe porcje ciasta, kuleczki można spłaszczać bezpośrednio na blaszce wyłożonej pergaminem i delikatnie oprószonej mąką

Reklamy