tort chałwowo-bezowy

tort chałwowo bezowy

Tort bardzo smaczny. Pomysł podpatrzyłam na blogu „domowe wypieki”. Lekko go zmodyfikowałam. Do masy chałwowej dodałam mniej cukru i okazało się to wg mnie słuszną decyzją ponieważ tort okazał się i tak dostatecznie słodki. Biszkopt kakaowy posmarowałam cienką warstwa konfitury żurawinowej. Efekt końcowy bardzo udany. Beza chrupiąca, masa mocno chałwowa a  kwaskowość konfitury przełamała słodycz tortu. 

tort chałwowo bezowy

składniki:
ciasto czekoladowo- orzechowe:
3 jajka
100g cukru
100g masła lub margaryny
180g zmielonych orzechów laskowych
20g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
75g czekolady gorzkiej lub mlecznej

beza:
3 białka
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta soli
170g cukru
1 ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej

masa budyniowa:
2 żółtka
1 szklanka mleka (250ml)
½ szklanki cukru (100g) u mnie 2 łyżki 
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
200g chałwy waniliowej u mnie waniliowo-kakaowa
250g masła

dodatkowo:
½ słoiczka konfitury żurawinowej
100g orzechów laskowych

 wykonanie:
ciasto:

biszkoptCzekoladę połamać na kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku (masa może  się zwarzyć ale to zupełnie nie wpływa na efekt końcowy). Orzechy wymieszać z kakao i  proszkiem do pieczenia. Dodać do ubitej masy. Na końcu dodać płynną, chłodną czekoladę. Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej pergaminem. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku około 30-35 minut do tzw. suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.

beza:

tort beza colPiekarnik nagrzać do temperatury 120°C (funkcja z termoobiegiem). Blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Na papierze narysować okrąg o średnicy 23cm. Beza podczas pieczenia urośnie. Papier odwrócić na drugą stronę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Podczas ubijania dodać sok z cytryny. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier. Ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści a piana będzie sztywna i lśniąca. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę nałożyć łyżką na narysowany okrąg i delikatnie ją rozłożyć. Piec w nagrzanym piekarniku 2,5 godziny (gdyby beza zaczęła brązowieć powinniśmy ją nakryć folią aluminiową). Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Najlepiej na całą noc

masa budyniowo-chałwowa:

Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Budyń można nakryć podczas stygnięcia folią aluminiową wówczas na wierzchu nie powstanie „kożuch”. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Do ubitego dobrze masła dodawać  po łyżce zimnego budyniu. Chałwę pokruszyć. Miksując dalej masę dodawać stopniowo chałwę i dobrze ubić. 

składanie w całość:

tort-bez-chal-skladanieNa paterze ułożyć ciasto czekoladowe. Posmarować je konfiturą żurawinową a na nią nałożyć połowę masy chałwowej rozrowadzając ją po całej powierzchni ciasta. Przykryć bezą i rozsmarować resztę masy. Orzechy podprażyć na suchej patelni. Ostudzić i posiekać.  Orzechami posypać wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

 

 

 

Reklamy