maailman paras puolukkapiirakka – najlepsza na świecie tarta żurawinowa

tarta żurawinowa

Naprawdę pyszna tarta! Warta wypróbowania. Przepis podpatrzony tutaj. Autorka przepisu wspomina, że jej babcia robiła wersję jagodową i była również smaczna. Przypuszczam zatem, że udana byłaby też wersja porzeczkowa, rabarbarowa, wiśniowa itp… Zapewne do niej powrócę tylko nie wiem z jakim nadzieniem. Żurawinowe było przepyszne a inne wersje kuszą…

ciasto z żurawiną

ciasto:
składniki :
250 g masła
250 g serka typu philadelphia
4 ¼ dl mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

wykonanie:Masło powinno mieć temperaturę pokojową. Wymieszaj łyżką miękkie masło i serek. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wyrób ręcznie ciasto. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i daj do lodówki minimum na godzinę.

nadzienie:
składniki :
2 ½ dl cukru
¾ dl mąki ziemniaczanej
8 dl żurawiny

wykonanie:Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Odkrój ok ¼ ciasta na dekorację i wstaw je ponownie do lodówki. Większy kawałek ciasta rozwałkuj na prostokąt u mnie 33 x 23 cm. Radełkiem lub nożem wyrównaj boki ciasta i przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Z pozostałych z równania kawałków zrób boki ciasta. Rozwałkuj, wytnij paseczki i ułóż na czterech bokach ciasta.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z cukrem. Połowę mieszanki mączno-ziemniaczanej daj na przygotowane wcześniej ciasto a drugą cześć wymieszaj z żurawiną. Mieszankę żurawinową daj na ciasto, na którym wcześniej znalazła się już mieszanka mąki z cukrem.

Wcześniej odłożoną część ciasta wyjmij z lodówki i ozdób wierzch tarty. Mogą to być paseczki, kwiatki, kółeczka, serduszka itp…

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200ºC około 20-25 minut. Jeśli wierzch tarty zacznie się za bardzo rumienić można go przykryć folią aluminiową.

W razie potrzeby upieczoną i ostudzoną tartę można posypać po wierzchu cukrem pudrem. Ciasto można podawać samodzielnie lub z dodatkiem bitej śmietany, sosu waniliowego lub lodów .

Reklamy