rafaello na krakersach

raffaello3raffaello4

Ciasto  spełni oczekiwania miłośników kokosu. Smaczne, słodkie, mocno kokosowe a jednocześnie  delikatne w smaku (choć to prawdziwa bomba kaloryczna).  Wierzch posypany płatkami migdałowymi idealnie pasuje do całości. Przepis podpatrzony tutaj.

składniki :
½ litra mleka

200 g masła
¾ szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki mąki pszennej
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
100 g wiórków kokosowych
2 opakowania słonych krakersów 
½ szklanki płatków migdałowych 

wykonanie: 

Żółtka utrzeć mikserem z ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym. Dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną , ½ szklanki mleka i razem zmiksować.
Resztę mleka zagotować z pozostałym cukrem. Na wrzące mleko wlać masę jajeczną, wymieszać i gotować, aż uzyska konsystencję budyniu. Ostudzić. Budyń można przykryć folią aluminiową, wówczas na wierzchu nie powstanie „kożuch”.

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, następnie wciąż ucierając stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec do masy wsypać wiórki kokosowe i wymieszać.

Na dnie średniej wielkości blachy (30 x 25 cm) rozłożyć warstwę krakersów. Na krakersach rozłożyć 1/3 masy, następnie warstwę krakersów, znów 1/3 masy, warstwę krakersów i resztę masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi .

Gotowe ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc, wtedy krakersy odpowiednio zmiękną).

raffaello

 

Reklamy