kołduny białoruskie

kołduny białoruskie

Smaczne i sycące. Jedyny minus to, że są czasochłonne. Polecam wypróbować bo danie warte poświęconego czasu. Przepis podpatrzony na blogu kresy.24.pl.

składniki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
3 łyżki mąki
1 jajko
250g-300 g mięsa mielonego (najlepiej mieszanka wieprzowego i wołowego),
sól
pieprz czarny mielony
olej roślinny do smażenia

na sos:
500 ml śmietany 30% + 0,5 łyżeczki soli
Połączyć ze sobą i polać nimi kołduny tuż przed pieczeniem.

kołdunywykonanie:
Surowe ziemniaki utrzeć na małej tarce. Położyć do sita i odcedzić. Masa powinna być wilgotna, miękka, aby można ją było łatwo formować. Sok z ziemniaków zlać do miski by osiadł krochmal. Zlać wodę, natomiast krochmal dodać do ziemniaków.
Wbić jajko, dodać pieprz, sól. Przygotować farsz, dodać przyprawy i pokrojoną cebulę (nie dodawać jajka). Wziąć kawałek masy ziemniaczanej, do środka włożyć farsz i utworzyć kuleczkę. Smażyć na rozgrzanej patelni i wkładać do naczynia. Zalać śmietaną albo sosem i wstawić na 30 minut do duchówki.

Reklamy