ryż po persku TahDig

ryż po persku

Pomysł podpatrzyłam oglądając program Marthy Stewart. Zaciekawił mnie na tyle,że koniecznie musiałam go wypróbować. Ryż wyszedł pyszny, lekko słodki a zarazem intensywny w smaku za sprawą przypraw i ziół. Dodatkową niespodzianka tego dania są chrupiące ziemniaczki z dna patelni.

składniki:
laska cynamonu
2 ząbki czosnku
3 ziarnka czarnego pieprzu
2 goździki
1/4 łyżeczki nasion kardamonu
sól
2 szklanki białego ryżu basmati – suchego
2-3 średnie ziemniaki-surowe
4 łyżki masła
1 łyżeczka cucrumy
2 suszone morele – pokrojone
2 łyżki z rodzynek
3/4 szklanki posiekanych liści świeżej kolendry (u mnie kolendra pomieszana z natką pietruszki).

wykonanie:
Przygotuj patelnię lub naczynie, w którym będziesz zapiekać ryż oraz nieco większy talerz lub półmisek, na którzy przełożysz później gotową potrawę.

1. Laskę cynamonu, goździki, pieprz i kardamon owijamy w mały kawałek gazy; odłożyć na bok. Wypełnij duży garnek około 4 litrami wody, dodaj 1 łyżkę soli i doprowadź do wrzenia. Ryż przepłucz 2 razy zimną wodą i przełóż go do wrzątku. Do gotującego się ryżu wrzuć wcześniej przygotowaną saszetkę z przyprawami i dodaj curcumę. Gotuj ryż bez przykrycia, co jakiś czas mieszając, aż zmięknie, około 8-10 minut.

Saszetkę z przyprawami wyrzucić a ryż przecedź przez sito o drobnych oczkach. Pozostawiając go na sitku do porządnego odsączenia na około 10 minut.

  1. Tymczasem, ziemniaki obrać i pokroić na plastry o około 0,5 cm grubości. Rozpuścić masło na patelni na średnim ogniu. Roztopione masło przelej do dużej miski, dodaj do niego pokrojone drobno morele, rodzynki, czosnek i wymieszaj. Dołożyć odsączony ryż, doprawić solą i ponownie przemieszać.
  2. Ziemniaki ułożyć na patelni w dwóch warstwach w okrągły wzór, nakładając je lekko na siebie.
  3. Wyłożyć na warstwę ziemniaczaną połowę mieszanki ryżowej, wyrównać, lekko dociskając, posypać kolendrą. Wyłożyć pozostałą mieszankę ryżu i ponownie lekko dociskając, wyrównaj powierzchnię. Umieść kawałek gazy (ja użyłam ręczniczków papierowych) bezpośrednio na ryżu, całkowicie pokrywając jego powierzchnię.
  4. Przykryć patelnie i dusić przez 8 minut. Zmniejszyć palnik do średnio-niskiej temperatury i gotować, aż ziemniaki staną się chrupiące a ryż się ze złoci wokół krawędzi patelni, czas od 20 do 25 minut. Usuń gazę. Szpachelką przejedź wokół krawędzi patelni.
  5. Na patelni układamy talerz, na którym będziemy podawać ryż i odwracamy całość do góry nogami, delikatnie potrząsając aby poluzować ryż z patelni. Ryż znajdzie się na talerzu w takiej formie, jaką nadała mu patelnia. Z rumianymi ziemniaczkami u góry i złotym ryżem na spodzie. Podawać np: z kurczakiem.

ryz-po-persku3

moje uwagi
♦ najwięcej trudnośći spawiło mi wyczucie kiedy to ziemniaczki będą zrumienione a nie spalone. Najlepiej do tego celu nadawałoby się szklane, żaroodporne naczynie, wtedy spód można podejrzeć 🙂 Moje pierwsze podejście zakończyło się, aż za bardzo zrumienionymi ziemniaczkami.

Reklamy