granola kakaowa domowa


granola
składniki:

300 g płatków owsianych
80 g migdałów w płatkach lub posiekane
80 g rodzynek
100 g orzechów laskowych posiekane
50 g wiórków kokosowych
50 g pestek słonecznika
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki miodu lub syropu klonowego

wykonanie:
Wszystkie składniki  dokładnie wymieszać. Następnie masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym i  piec w piekarniku nagrzanym do 175ºC  przez około 20-25 minut . Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po dokładnym ostudzeniu granolę można jeśli tego wymaga pokruszyć. Przełożyć i przechowywać w  szczelnie zamkniętym pojemniku przez około 3 tygodnie.

Jeśli chcemy aby rodzynki były miekkie dodajemy je pod koniec pieczenia lub tuż po upieczeniu granoli.

granola kakaowa

 

Reklamy