włoskie kruche ciasteczka z bakaliami – pasqualini al canditi

kruche ciasteczka wloskieCiasteczka bardzo smaczne, kruche, wypełnione bakaliami i czekoladą. Dodatkowym atutem jest prostota ich wykonania. Pomysł podpatrzyłam tutaj lecz trochę go zmieniłam. Wyśmienite ciasteczka!

Pasqualini ai canditi ciasteczka

składniki na ok. 20 sztuk:
20 dag miękkiego masła
35 dag mąki pszennej
15 dag cukru pudru
2 jajka
1 żółtko
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
30 dag bakalii (różnych np groszki czekoladowe, migdały posiekane lub w płatkach, orzechy włoskie, ziemne lub laskowe)
wykonanie:
Masło siekamy z przesianą mąką. Dodajemy cukier puder i znów chwilkę siekamy.  Dodajemy rozmącone jajka + żółtko, cukier waniliowy, bakalie i dobrze wyrabiamy ciasto. Z ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm,  zawijamy go w folię spożywczą.
Wkładamy na godzinę do lodówki . Schłodzone ciasto kroimy na 1 cm kawałki. Każdy plaster lekko rozwałkowujemy lub przygniatamy dłonią. Gotowe ciastka układamy na blachę wyłożoną pergaminem.  Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 ⁰ C .

♦przed pieczeniem ciastka można dodatkowo posypać brązowym lub perlistym cukrem.

 

 

Reklamy