uszka z suszonymi grzybami

Wiligia to obowiązkowe lepienie uszek z grzybami, które wraz z czerwonym barszczem są pierwszym daniem naszej uroczystej kolacji Wigilijnej. Choć pracochłonne to zawsze lepię je z radością. Można oczywiście zrobić uszka wcześniej, lekko podgotowane i zamrozić. Pamietając aby podczas mrożenia uszka nie stykały się ze sobą. Można to zrobić np na tacy. Zamrożone można przełożyć  do pojemnika lub woreczka i szczelnie zamknąć. Przed podaniem wrzucić na lekko osolony wrzątek, chwilkę gotować, odcedzić i podawać. Pomysł podpatrzony tutaj, lekko zmodyfikowany.

uszka z grzybami

ciasto:
250 g mąki pszennej

1 jajko
1 łyżeczka oleju
sól
woda

farsz:
30 g suszonych grzybów
1 cebula
1 łyżka masła
sól i pieprz do smaku

wykonanie:

farsz:
Grzyby wsypać do miski, zalać wrzątkiem, pozostawić na jakiś czas, a najlepiej na noc. Następnie odcedzić grzyby, ja właściwie to je płuczę i odławiam, bo wtedy cały piasek i zanieczyszczenia pozostają na dnie naczynia. Przełożyć grzyby do małego rondelka, ugotować. Cebulę obrać, pokroić w ósemki i usmażyć na maśle z dodatkiem soli. Ugotowane, odcedzone i ostudzone  grzyby oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa (można też drobno pokroić). Jeśli farsz będzie za rzadki można dodać odrobinę bułki tartej. Farsz doprawić czarnym  pieprzem i solą.

ciasto:
Ciasto przygotowuję w misce, do której przesiewam mąkę i robię wgłębienie. Do mąki dodać jajko, olej i sól. Wyrabiać ciasto stopniowo dolewając letniej wody. Ciasto ma mieć gęstość ciasta na pierogi. Gdy uformujemy kulę z ciasta przenosimy je na stolnicę i jeszcze wyrabiamy, aż będzie elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto przykrywamy na 2 -3 minuty miseczką aby odpoczęło. Jeśli nie będziemy od razu lepić uszek, ciasto należy przykryć wilgotną lnianą ściereczką, ponieważ lubi schnąć.

Ciasto podzielić na pół lub na trzy części, rozwałkować dosyć cienko. Za pomocą filiżanki lub kieliszka wycinamy małe kółeczka o średnicy 4- 5 cm. Na każdy krążek nałożyć porcję farszu.  Złożyć uszko na pół (otrzymamy półksiężyc).  Skleić boki. Zawinąć końce uszka wokół palca i skleić. Uszka wrzucać do gotującej się wody, lekko zamieszać, gotować od momentu wypłynięcia około 3-4 minuty.

 

 

Reklamy