kutia

kutia 1kutia z makiem i bakaliami

Kutia to deser, który musi być słodki, wilgotny, koniecznie z dużą ilości maku i bakalii. 

składniki:
200 g oczyszczonej pszenicy lub kaszy pęczak
100 g zmielonego maku (można użyć gotowej masy makowej z puszki)
1-1½ szklanki mleka
50g -70 g miodu
¼ szklanki ciepłej wody
50 g orzechów włoskich (posiekane)
50 g orzechów laskowych (posiekane)
50 g migdałów w płatkach
30 g migdałowej mączki (zmielone, obrane migdały)
50 g rodzynek
opcjonalnie:
1 łyżkę kandyzowanej skórki pomarańczowej
parę kropli aromatu migdałowego jeśli lubicie
owoce suszone np morele, figii itp…

wykonanie
Kaszę lub pszenicę kilkakrotnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy  do miękkości.  Czas gotowania trzeba kontrolować. Pszenica gotuje się dłużej ok 70-80 minut pęczak gotuje sie krócej. Pszenicę można dzień wcześniej opłukać, zalać gorącą wodą i pozostawić na noc by napęczniała i dopiero gotować. Ugotowaną kaszę/pszenicę odsączyć na sitku i ostudzić.

Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu, aż mak „wypije” całe mleko. Trwa to kilka minut i należy go pilnować i mieszać aby się nie przypalił. Mak odsączyć na sitku, ostudzić i zmielić dwu lub trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Jeśli używamy gotowej masy makowej proces przygotowania kutii mamy przyspieszony i ułatwiony.

Ostudzoną kaszę/pszenicę łączymy z zimnym makiem. Miód rozprowadzamy w niewielkiej ilości ciepłej wody w ok ¼ szklanki, wlewamy do kaszy i maku, mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie, dobrze mieszamy. Sprawdzamy słodkość, gęstość, smak i ewentualnie doprawiamy. Przedkładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.

♦jeśli kutia będzie za mało słodka można kutię dosłodzić startą czekoladą, miodem lub cukrem pudrem (nie kryształem bo może się dobrze nie rozpuścić)
♦jeśli kutia będzie za gęsta można delikatnie podlać przegotowaną wodą lub mlekiem
♦można również dodać ulubione suszone owoce pokrojone na kawałeczki np morele, figii
♦kutię można mrozić

kutia

Reklamy