kiełbaski w cieście croissant

kiełbaski w cieście croisant

Bardzo fajna alternatywa dla kiełbasek lub parówek. Przygotowanie banalnie proste a efekt ciekawy i smaczny. Można użyć dowolnych ulubionych kiełbasek. Ja proponuję wersję na gotowym cieście croissant. Można oczywiście przygotować ciasto samemu  wydłużając czas przygotowania ale zyskując  jeszcze bardziej smaczną wersję. Wybór pozostawiam Państwu.

składniki:
1 opakowanie ciasta croissant
8 kiełbasek lub parówek (długich, cienkich i prostych)
1 jajko
1 łyżka mlekawykonanie:
Ciasto croissant rozwałkuj na prostokąt.  Za pomocą radełka lub nożem podziel je na osiem w miarę równych pasków. Paski ciasta ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.  Wpleć kiełbaski/parówki między  paski ciasta, tworząc szachownicę. Posmaruj wierzch ciasta jajkiem rozmieszanym z mlekiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200ºC przez około 10-15 minut lub do momentu, aż się zarumienią. Gotowe przełóż na półmisek.  Pokrój na dowolne kawałki. Podawaj np z sosem czosnkowym, musztardą lub ketchupem.

Reklamy