sałatka z łososiem

sałatka z grillowanym łososiemskładniki:
300g-400 g surowego łososia (filet)
2 sałaty lodowe
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
3 pomidory
garść oliwek czarnych bez pestek
garść oliwek zielonych bez pestek
ocet balsamiczny
sól, pieprz do smaku
arkusz papieru pergaminowego

wykonanie:
Warzywa myjemy, obieramy lub oczyszczamy z gniazd nasiennych. Do dużej miski przełóż porwaną na kawałki sałatę, pokrojoną paprykę w paseczki, pomidory w ósemki lub plasterki, oliwki w całości lub przekrojone na pół. Całość zalej sosem winegret, wymieszaj.
Gotową sałatkę przełóż na półmisek lub duży talerz. Na wierzch ułóż łososia i całość polej sosem balsamicznym.
Łososia oczyszczamy, pozbawiamy skóry i ości. Myjemy i osuszamy na ręczniczku papierowym. Patelnie dobrze rozgrzewamy bez dodatku tłuszczu. Papier pergaminowy składamy na pół i  przycinamy do wielkości ryby. Łososia solimy, oprószamy pieprzem np cytrynowym, wkładamy go między pergamin ( jak w podwójną kartę z zeszytu) i dajemy na rozgrzana patelnię. Smażymy z obu stron, przewracając rybę wraz z pergaminem. Usmażoną ściągamy z patelni, chwilkę dajemy jej  odpocząć, dzielimy na mniejsze porcje, układamy na wierzchu sałatki. Całość polewamy sosem balsamicznym.

sos winegret:
3-4 łyżki oliwy
1 łyżka octu winogronowego lub cytryny
1 łyżeczka miodu
sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki sosu przełożyć  do shakera lub zakręcanego słoika. Energicznie potrząsając wymieszać aby składniki się dokładnie połączyły. Gotowym sosem winegret polej sałatkę. Jeśli przygotujesz sos troszkę wcześniej może się rozwarstwić, wówczas ponownie energicznie go wymieszaj i  użyj do sałatki.

Reklamy