tort naleśnikowy kakaowy z nadzieniem serowym

tort naleśnikowy kakaowyskładniki:
naleśniki na ok 15 sztuk
5 jajek
250 g mąki pszennej
600 ml mleka
2 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka oleju

ser:
0,5 kg sera użyłam wiaderkowy
0,5 l mleka
2 żółtka
4 łyżki cukru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżeczki masła

wykonanie:
naleśniki:

Wszystkie składniki połączyć razem na gładką masę. Ciasto powinno być  rzadsze niż na tradycyjne naleśniki.Usmażyć naleśniki.nadzienie serowe:
Szklankę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Budyń i żółtka wymieszać dokładnie w pozostałej ilości mleka. Całość przelać na gotujące się mleko i ugotować budyń. Zdjąć z palnika. Do gorącej masy wmieszać masło. Następnie dodać ser i ponownie wymieszać. Tak przygotowaną masą serową przekładać naleśniki, dając po 2-3 łyżki na każdą warstwę. Ostatnią warstwą powinien być naleśnik Wierzch tortu posypać cukrem pudrem , udekorować polewą czekoladową, owocami itp…


moje spostrzeżenia:

♦u mnie wystarczyło na dziewięć warstw. Jeżeli chcemy aby tort naleśnikowy wyszedł wyższy należy przygotować  1,5 porcji sera lub też nawet podwoić składniki masy serowej. Wówczas na pewno wystarczy na wszystkie naleśniki i tort będzie sporo wyższy.

♦robiłam tort naleśnikowy pierwszy raz i obawiając się o jego stabilność zrobiłam wersje niższą. Zupełnie niepotrzebne były moje rozterki gdyż wszytko trzymało się dobrze.
♦tort smakuje dobrze zaraz po przyrządzeniu jak i dnia następnego na zimno
♦można go pogrzać w piekarniku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub okrągłej blaszki i dać do piekarnika nagrzanego do 150ºC na około 15-20 minut.

Reklamy