drożdżowe bułeczki z nutellą i migdałami


Do ciasta dodałam nieco mleka w proszku i okazało się to dobrym pomysłem. Bułeczki wyszły naprawdę pyszne. Z podanej porcji upiekłam 9 sporych bułeczek.buleczki z nutella

składniki:
450 g mąki pszennej
50 g cukru
1 jajko
250 ml mleka ciepłego
10 g suszonych drożdży
40 g masła roztopić
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki mleka w proszku

nadzienie:
¾ słoiczka nutelli
2 łyżki mączki migdałowej (zmielone migdały)
Oba składniki połączyć ze sobą.

dodatkowo:
do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
1 żółtko
2 łyżki mleka
do posypania wierzchu bułeczek
płatki migdałowe 

ciasto wykonanie:

• wszystkie suche składniki dać do miski i wymieszać.

•mleko podgrzać, aby było ciepłe lecz nie gorące a masło rozpuścić np w mikofalówce.

•do suchych składników dodać mleko i jajko. Dobrze wymieszać. Ja robię to mikserem z końcówką w kształcie haka. Po 2-3 minutach dodać roztopiony tłuszcz i jeszcze wyrabiać około 5 minut. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, elastyczne, nie kleić się do rąk ani miski. W razie potrzeby w czasie wyrabiania można dodać odrobinę mąki.

•gotowe ciasto przykryć czystą, lnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 1-1,5 h lub do momentu, aż podwoi swoją objętość.

•ciasto podzielic na 9 w miarę równych części. Każdy kawałek rozwałkować cienko (ok 3 mm), nadając mu kształt zbliżony do kwadratu lub prostokątu 

• każdy placuszek posmarować masą nutellowo-migdałową i zwinąć w  dość ciasny rulonik

• rulonik przeciąć wzdłuż na pół, pozostawiając około 1 cm bez przecięcia z jednej strony

•spleść  w spiralkę,  końce złączyć nadając kształt koła

• bułeczki przełożyć na blachę wyłożoną papierem pergaminowym, przykryć ściereczką i pozostawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia

•wyrośniete bułeczki posmarować żółtkiem rozkłuconym z mlekiem i posypać płatkami midgałowymi

•piec ok 20 minut w piekarniku rozgrzanym 170ºC lub do momentu, aż  bułeczki uzyskają piękny złocisty kolor..

•wyjąć w piekarnika i ostudzić na kratcebułeczki z nutellą i migdałami

 

Reklamy