lämmin juusto-kinkkuleipä – tosty serowo- szynkowe na ciepło

tosty po fińskuTosty na ciepło z piekarnika – szybko i smacznie. Dobór składników zależy od upodobań. Proponuję  podstawową wersję, która u nas zawsze się sprawdza. Czasami szynkę zastępuję tuńczykiem z puszki a do sera żółtego dodaję trochę „pleśniaka”. Pełna dowolność.

składniki:
8-10 kromek chleba tostowego
3 jajka
150-200 g żółtego sera startego
100 g szynki lub kiełbasy
1 łyżka musztardy-opcjonalnie
bazylia, oregano, tymianek lub zioła do pizzy – do smaku
sól i pieprz czarny – do smaku

wykonanie:
Do miski wybijamy jajka, dosypujemy starty żółty ser, szynkę pokrojoną w kostkę lub paseczki, przyprawy i musztardę. Wszystkie składniki łączymy ze sobą mieszając łyżką.
Pieczywo tostowe układamy na dużej blasze wyłożonej pergaminem. Na każdą kromkę dajemy po ok 2-3 łyżki masy i dokładnie pokrywamy nią całą kromkę pieczywa. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200ºC około 25-30 min. Tosty będą upieczone gdy ser się rozpuści a całość lekko się przyrumieni.

moje sugestie:
zamiast dodawać musztardę do nadzienia możesz nią posmarować kromki pieczywa przed nałożeniem masy
♦jeśli uznasz, że masa serowa  jest za rzadka dodaj sera, jeśli za gęsta dodaj  jeszcze jedno jajko
♦ kromki pieczywa przed nałożeniem nadzienia można lekko posmarować masłem

Reklamy