rolada biszkoptowa z bananami i masą czekoladową

rolada biszkoptowa z bananamiSmaczna, leciutka, rozpływająca się w ustach. Pamiętać trzeba aby banany skropić sokiem z cytryny,  zapobiegnie to ich ciemnieniu i będą apetycznie wyglądały w cieście.

Roladę biszkoptową upiekłam według przepisu, który znajdziesz tutaj.

nadzienie:
2 banany
250 ml śmietany kremówki
1 serek mascarpone
2 łyżki cukru pudru (można pominać, zależy jakiej czekolady użyjecie)
1 tabliczka czekolady gorzkiej lub mlecznej
3-4 łyżki soku z cytryny (do skropienie bananów)

wykonanie:
Banany obrać ze skórki, skropić solidnie ze wszystkich stron sokiem z cytryny. Czekoladę rozpuścić w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone. Wymieszać dokładnie składniki. Do rozpuszczonej i nieco ostudzonej czekolady wmieszać 2-3 łyżki masy śmietanowo-mascarponowej, po czym połączyć ją z resztą masy śmietanowej dokładnie mieszając szpatułką.

Rozwinąć roladę, rozsmarować na całej powierzchni krem (pozostawiając 3-4 łyżki kremu do posmarowania wierzchu rolady). Na skraju ciasta ułożyć banany i całość zrolować w dość ścisły sposób. Banany powinny zatopić się w kremie a ciasto przylegać do kremu. Wierzch ciasta posmarować resztą kremu i ewentualnie posypać np płatkami migdałów, orzechami, startą czekoladą itp… Schodzić w lodówce. 

Reklamy