faworki

faworkiskładniki na około 70 sztuk:
500 g mąki pszennej
4 żółtka
6-8 łyżek gęstej śmietany
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka spirytusu lub octu
tłuszcz do smażenia

wykonanie:Wszystkie składniki połączyć razem, dobrze wyrobić przez parę minut, aż ciasto będzie gładkie.  Podzielić na dwie części. Rozwałkować cienko na 2-3 mm. Pokroić na 2,5-3 cm paski, następnie każdy pasek podzielić na około    10-12 cm romby. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie ok 1 cm i przez to nacięcie przewlec jeden z końców, delikatnie rozciągnąć. W dużym rondlu lub na głębokiej żeliwnej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Temperatura tłuszczu powinna być wysoka aby chrusty podczas smażenia szybko się zrumieniły.

Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy partiami chrusty, smażymy z obu stron na złoty kolor. Do przewracania chrustów na druga stronę można użyć widelca lub patyczka od szaszłyków. Usmażone chrusty wyciągamy np za pomocą łyżki cedzakowej na ręczniczek papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Lekko przestudzone przełożyć na półmisek i obficie posypać cukrem pudrem.

chrusty

Reklamy