ciasto z gotowaną cytryną – bardzo wilgotne

Ciasto cytrynowe, puszyste, mięciutkie, wilgotne a przede wszystkim smaczne. Przepis podpatrzony tutaj

składniki:
1 cytryna
sok z 1/2 cytryny
3/4 szklanki cukru
1 i 1/3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 jajek – oddzielnie białka i żółtka
100 g miękkiego masła lub margaryny

wykonanie:

Cytrynę wyszorować i ugotować w całości (ok 1 godzinę w gotującej się wodzie). Następnie przekręcic przez maszynkę lub zmiksować blenderem na jednolitą masę. Do powstałej masy dodać cukier, masło i całość  ucierzeć. Do masy dodawać po jednym żółtku i wlać sok z cytryny. Na końcu wymieszać z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wmieszać w masę. Ciasto wlać do formy – u mnie z kominem o średnicy 21 cm ( wysmarowana wcześniej masłem i posypaną mąką).

Piec w tempemperaturze 180oC około 50 minut (do suchego patyczka).

Upieczoną babkę polukrować lukrem cytrynowym lub obsypać cukrem pudrem.

Reklamy