tarta cytrynowa z bezą

Tarta bardzo smaczna, mocno cytrynowa i orzeźwiająca.
Najlepiej smakuje dobrze schłodzona. Przepis podpatrzony tutaj.
składniki
kruchy spód tarty
200 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g masła
30 g cukru pudru
2 łyżki bardzo zimnej wody
szczypta soli

nadzienie cytrynowe
250 ml wody
sok wyciśnięty z 4 cytryn
160 g cukru
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
50 g masła
3 żółtka

beza
4 białka
250 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

wykonanie
Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy i rozcieramy w palcach na kruszonkę. 
Dodajemy żółtka, wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię 
spożywczą, chłodzimy w lodówce przez minimum pół godziny.
Ciasto wałkujemy do rozmiarów formy na tartę o średnicy 24-26 cm. 
Przekładamy ciasto do formy, nakłuwamy widelcem i chłodzimy 15 minut
w lodówce bądź zamrażalniku.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C
(termoobieg) lub 210°C (bez termoobiegu) przez około 20 minut, aż delikatnie 
się zarumienieni.

nadzienie cytrynowe 
W miseczce mieszamy sok z mąką i żółtkami. W rondelku rozpuszczamy 
masło, następnie w kolejności dodajemy (cały czas mieszając i podgrzewając 
na bardzo małym ogniu) cukier, wodę i mieszankę żółtek z mąką.
Nie doprowadzamy do wrzenia! Gdy masa zgęstnieje, zdejmujemy z ognia. 
Studzimy.

beza
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo
cukier i mąkę ziemniaczaną.

etap końcowy
Na podpieczony spód wykładamy ostudzoną masę cytrynową, przykrywamy 
ją pianą z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180°C
przez ok. 20 minut, aż piana zacznie się delikatnie rumienić.
Reklamy