tarta z rabarbarem i kruszonką owsiano-migdałową

Lekko kwaskowa i  smaczna tak mogę ją opisać. Zapewne zrobię ją ponowie bo jest tego warta.  Przepis podpatrzony tutaj.

składniki
5 gałązek rabarbaru 
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
1 cukier waniliowy
1 jajko 
1 szklanka cukru
2 łyżki płatków owsianych
1 łyżka płatków migdałowych
1 łyżka wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru

wykonanie

Rabarbar obieramy i kroimy na 0,5 cm kawałki. Zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na 1 godzinę, aż do puszczenia przez rabarbar soku (mieszając co jakiś czas).

Masło, jajko, cukier waniliowy, zwykły cukier mieszamy i ugniatamy ciasto. Od ciasta odrywamy ¼ i zostawiamy w misce. Pozostałe ciasto wykładamy do formy (wysmarowanej masłem i obsypanej mielonymi otrębami pszennymi) i ugniatamy by ładnie przylegało do foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem. 
Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i pieczemy przez 10 minut. Po wyciągnięciu układamy na podpieczonym cieście rabarbar (bez soku).

Z pozostałego ciasta robimy kruszonkę – dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe i płatki migdałowe. Możemy dorzucić jeszcze trochę mąki , łączymy razem i rozdrabniamy na kruszonkę. Obsypujemy wierzch ciasta kruszonką i wstawiamy ponownie do piekarnika na 30-40minut.

Po upieczeniu i ostygnięciu ciasta dekorujemy je cukrem pudrem.

Reklamy