tarta cytrynowa pieczona

Orzeźwiająca, smaczna i łatwa w przygotowaniu.  Po upieczeniu tartę dobrze schłódź i delektuj się jej smakiem w upalne dni 🙂 przepis podpatrzony u zachcialomisiegotowac. 

składniki na spód:
1 i 1/6 szklanki mąki
2 łyżki cukru pudru
95 g masła
1 żółtko
1-2 łyżki kwaśnej śmietany

składniki na masę cytrynową:
5 jajek
120 g drobnego cukru
200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
otarta skórka z 2 cytryn
200 ml soku z cytryny

ciasto:
Składniki na kruchy spód wyrobić, zawinąć w folię, schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Masa cytrynowa
Wszystkie składniki dobrze zmiksować.

Po wyjęciu ciasta z lodówki wcisnąć je w dno formy na tartę z wyjmowanym dnem (∅ 22 cm), wysmarowanej wcześniej masłem, wysypanej kaszą manną lub wyłożonej pergaminem. Ciasto wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto, może być też groch, fasola lub ryż. Tak przygotowane ciasto wstępnie piec w temperaturze 200ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier, piec 5 minut, do lekkiego zbrązowienia spodu.

Na wstępnie upieczona tartę wylać masę cytrynową. Piec 30-40 minut w temperaturze 180ºC, aż tarta się zetnie. Można przykryć od góry folią aluminiową, by się nie spiekła. Ostudzić, włożyć na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.

 

Reklamy