tarta z rabarbarem

Tarta przepyszna!  Kwaskowe nadzienie,  słodycz i kruchość ciasta doskonale się uzupełniają. Przepis podpatrzyłam u Krysi znacząco go modyfikując. Powstało letnie, smaczne ciasto, które w mig znikło. 

składniki na kruche ciasto (∅ 25 cm):
300 g mąki pszennej
3 żółtka
170 g masła
½ szklanki  cukru
2  łyżki gęstej śmietany lub jogurtu naturalnego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

na pianę z białek
3 białka
4 łyżki cukru

nadzienie:
½ kg obranego rabarbaru
4 łyżki cukru do rabarbaru
2-3 łyżki dżemu (u mnie żurawinowy)
cukier puder do oprószenia wierzchu ciasta

kruszonka:
100g  mąki pszennej
40 g cukru pudru
60 g masła 
Do miski dać mąkę, cukier puder i masło. Rozetrzeć palcami do czasu, żeby wszystkie składniki się połączyły. Następnie zagnieść kruszonkę aby połączyła się większe kawałki. Po czym rozkruszyć ją na drobne cząstki do momentu, aż uzyskamy kruszonkę takiej wielkości jaką lubimy.

♦jeśli kruszonka będzie zbyt luźna dosyp mąki, jeśli za twarda dodaj troszkę masła.

wykonanie
Rabarbar pokroić na małe kawałki około 1cm, przełożyć do miski, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na około 30 min aby puścił sok.  Rabarbar przełożyć na durszlak w celu odsączenia z nadmiaru soku.ciasto:
Mąkę z cukrem i masłem posiekać nożem. Dodać żółtka,  śmietanę i sól. Zagnieść ciasto. Nie wyrabiać długo aby nie ogrzać zbytnio ciasta. Gotowe zawinąć w folię i wstawić do lodówki na około 30 min.

Schłodzonym ciastem wylepić dno i boki blaszki. Ponakłuwać ciasto widelcem. Na całej powierzchni ciasta rozsmarować dżem (dno i boki). Wyłożyć odsączony rabarbar i wstawić na około 10 minut do rozgrzanego do 180ºC piekarnika aby wstępnie podpiec.

W tym czasie ubić białka z cukrem na sztywną pianę i przygotować kruszonkę.

Wyciągnąć podpieczone ciasto z piekarnika, wyłożyć pianę z białek i wierzch posypać kruszonką. Ciasto ponownie dać do piekarnika i piec jeszcze około 40 minut w 180ºC, aż wierzch będzie złoto-brązowy. Jeśli ciasto zbyt szybko się zrumieni wierzch można przykryć folią aluminiową i dopiec ciasto.

Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, ostudzić i posypać obficie cukrem pudrem.

moje sugestie
♦jeśli zostanie wam nadmiar kruszonki możecie przesypać  ją do woreczka i dać ją do zamrożenia.  Można będzie ją wykorzystać do innych wypieków.
♦masło użyte do tarty powinno być dobrej jakości min 80 % zawartości tłuszczu

Reklamy