Mokkapalat – kostka kawowa


Ciasto proste, typu babkowego z ciekawie smakującą polewą. Szybkość i łatwość wykonania zachęca do wypróbowania.

składniki:
4 jajka
2½ dl cukru
2 dl mleka
150 g margaryny lub masła (rozpuścić)
4 dl mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

 
polewa:
4 dl cukru pudru
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 g masła lub margaryny (rozpuścić)
2 łyżeczki ciemnego kakao

wykonanie:
ciasto:
Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w min masło. Pozostawiamy do przestudzenie. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać razem.

Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Mieszankę mleczno-maślaną stopniowo dodawać do ubitej masy jajecznej. Następnie dosypać mąkę. Ucierać tylko do połączenia składników, nie robiąc tego zbyt długo. Ciasto przekłożyć na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym. Piec w 200ºC przez około 15-20 minut.

♦ u mnie połowa ciasta była z dodatkiem  kakao(2łyżki kakao + 2 łyżki mleka), stąd dwukolorowość

polewa:
Polewę zacznij przygotowywać gdy wyciągniesz ciasto z piekarnika.

Do rozpuszczonego masła dodać pozostałe składniki, energicznie wymieszać – nie podgrzewać!
Polewę rozsmaruj po wierzchu upieczonego i jeszcze ciepłego ciasta. Wierzch dodatkowo możesz posypać posypką cukierkową, wiórkami kokosowymi lub oprószyć kakao itp…
Polewę postaraj się rozprowadzić dość sprawnie, ponieważ szybko zastyga.

Reklamy