brzoskwiniowe słoneczniki

Przepis pochodzi z książki Cecylia Knedelek czyli Książka kucharska dla dzieci. Ciasteczka mięciutkie, smaczne, łatwe do wykonania. Doskonała propozycja spędzenia czasu z dziećmi na nadchodzące jesienne wieczory.

składniki:
1 opakowanie serka homogenizowanego (naturalny lub waniliowy)
1½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki krupczatki
3 czubate łyżki cukru
1½ łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek oleju
5 łyżek mleka
2 żółtka
kilka połówek brzoskwiń z puszki

wykonanie:Włóż serek do miseczki, wsyp cukier, dodaj żółtka, wlej mleko oraz olej.     Wymieszaj wszystkie składniki drewnianą łyżką.
Następnie przesiej na stolnicę obie mąki . Dodaj proszek do pieczenia i wcześniej przygotowaną serową masę i szybko zagnieć ciasto
Potem rozwałkuj ciasto na placek o grubości około 1 cm. Za pomocą dużego kubka wykrawaj z niego krążki.
Na każdym krążku ułóż połówkę brzoskwini. Ponacinaj tak ciasto, aby powstały płatki słonecznika. Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem pergaminowym i wstaw do nagrzanego do 200ºC piekarnika na około 15 minut. Upieczone wyłóż na talerz. Przestudzone można posypać cukrem pudrem lub ozdobić listkami mięty.

♦ Z serowego ciasta możesz wykonywać także inne kwiatki. Ich środkami mogą być np winogrona, truskawki, kawałki ananasa lub suszone śliwki.

Reklamy