kotlety z gotowanych ziemniaków

składniki:  /na ok.7 sztuk/
400 g gotowanych ziemniaków
1 cebula
50 g mąki pszennej
15 g mąki ziemniaczanej
1 jajko
2 szczypty gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
szczypiorek i natka piertuszki  drobno pokrojone /wedle uznania/
dodatkowo:
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
wykonanie:Ugotowane ziemniaki tłuczemy na gładką masę. Studzimy.
Cebulę obieramy, kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
Do zimnych ziemniaków dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, podsmażoną cebulkę, jajko, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jeśli lubimy dodajemy drobno pokrojony szczypiorek lub/i natkę pietruszki.
Wyrabiamy ciasto, tak by miało lekką, zwartą konsystencję i odchodziło od ręki (ciasto nie powinno być zbite, jak na kopytka).
Formujemy kotleciki, rozpłaszczamy, obtaczamy w tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju w obu stron. Podczas smażenia ustawiamy kuchenkę na średniej mocy, aby nie spalić kotlecików. Powinny być rumiane, złociste, chrupiące z wierzchu i mięciutkie w środku.
Można podawać z sosem pieczarkowym, mięsnym lub jako samodzielne danie z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.

Reklamy