Serowo-kokosowe kule zatopione w murzynku

Przepis na ciasto podpatrzyłam tutaj i od razu uznałam, że muszę je wypróbować. Mimo, że nie przepadam za ciastami z dodatkiem sody jednak wygląd ciasta przekonał mnie ostatecznie. Ciasto udało się i polecam je waszej uwadze. Niby nic specjalnego murzynek z serem ale jednak smaczek tkwi w szczegółach. Bardzo smaczne i efektowne.

skladniki:
kule serowo-kokosowe:
750 g półtłustego twarogu
150 g wiórek kokosowych
100 g cukru pudru
1 średnie jajko
1 łyżeczka cukru waniliowego (z prawdziwą wanilią )
1 łyżka suchego budyniu waniliowego
 
Twaróg przecisnąć przez praskę do ziemniaków ( lub zmielić)
Następnie do twarogu dodać kokos, cukier puder, cukier waniliowy, jajka, budyń, po czym wszystko zagnieść na jednolitą masę.
Tortownicę o średnicy 29 cm wysmarować i posypać bułką tartą.
Dłońmi uformować kule o średnicy około 3 cm, i w niewielkich odstępach ułożyć na dnie tortownicy.ciasto:
2 jajka
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżki kakao
2 łyżki dżemu ( 80 g )
2 szklanki mąki ( 320 g )
125 ml oleju
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
1 szklanka kefiru
1 łyżeczka przyprawy do piernika ( lub cynamonu albo kawy rozpuszczalnej)
Jaja, cukier, dżem , kakao, utrzeć, następnie dodać pozostałe składniki i wszystko ponownie zmiksować.
Ciastem oblać kule, tak aby nie było widać sera ( najlepiej zrobić to łyżką )
Piec w temperaturze 180°C około 45 minut (grzanie górne i dolne )
Po wystygnięciu ciasto oblać polewą, posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować według swojego uznania.polewa:
125 g margaryny
3 łyżki cukru
2 kopiaste łyżki kakao
1 płaska łyżeczka żelatyny
4 łyżki zimnej wody
Żelatynę zalać zimną wodą, odstawić aż napęcznieje, po czym rozpuścić na małym płomieniu ( nie dopuszczając do zagotowania)
W garnuszku roztopić margarynę z cukrem, od momentu wrzenia, gotować 1 minutę.
Następnie wsypać kakao, ściągnąć garnuszek z ognia, dodać ciepłą żelatynę i wymieszać.
 

Reklamy